Vakbekwaamheid rijbewijs C: een must!

Nascholing voor beroepschauffeurs cat. C/D

Wil je je bewijs van vakbekwaamheid rijbewijs C halen? Dan ben je bij Rijschool Merelbeke of Gent zeker aan het juiste adres. Je kan er rekenen op onze professionele en ervaren begeleiders.

Wat houdt “vakbekwaamheid” precies in?

Het bewijs van vakbekwaamheid bestaat uit 2 delen:

  • Enerzijds moet iedereen die nu het rijbewijs behaalt, ook een basiskwalificatie van de vakbekwaamheid afleggen;
  • Anderzijds moet iedereen die het rijbewijs wil behouden, bijscholing volgen.

De vereiste van vakbekwaamheid is niet van toepassing op bestuurders:

  1. Van voertuigen met een toegelaten maximumsnelheid van ten hoogste 45 km per uur;
  2. Van voertuigen in gebruik bij of onder controle van de strijdkrachten, de burgerbescherming, de brandweer en diensten verantwoordelijk voor de handhaving van de openbare orde;
  3. Van voertuigen die op de weg worden getest in verband met technische verbeteringen, reparatie, onderhoud, en nieuwe of omgebouwde voertuigen die nog niet in het verkeer zijn gebracht;
  4. Van voertuigen die worden gebruikt bij noodtoestanden of worden ingezet voor reddingsoperaties;
  5. Van voertuigen die worden gebruikt voor niet-commercieel goederen- en personenvervoer voor privédoeleinden;
  6. Van voertuigen of combinaties van voertuigen die worden gebruikt voor het vervoer van materiaal, apparatuur of machines die de bestuurder voor zijn werk nodig heeft en op voorwaarde dat dit vervoer niet de voornaamste activiteit van de bestuurder is.

U vindt hier een lijst met vrijstellingen verstrekt door de FOD Mobiliteit.

Wil je ook je rijbewijs voor vakbekwaamheid halen of meer weten over nascholing? Dan verwijzen we je graag verder naar de desbetreffende pagina’s.

Code 95 reeds verplicht in 11 Europese lidstaten

Indien u als chauffeur regelmatig naar het buitenland moet, dan is de kans groot dat u daar reeds een code 95 op het rijbewijs dient te hebben. In België werd de inloopperiode echter verlengd tot 7 jaar = 9 september 2015 voor het rijbewijs D, 9 september 2016 voor het rijbewijs C. 

In volgende landen is de code 95 reeds een verplichting: Denemarken, Duitsland, Finland, Hongarije, Italië, Litouwen, Malta, Oostenrijk, Polen, Tsjechië en het Verenigd Koninkrijk.

Om u in staat te stellen om te bewijzen dat u nog steeds in orde bent met uw rijbewijs, publiceerde de FOD mobiliteit volgende brief in verschillende talen. U kunt deze downloaden & afprinten om te bewaren in uw voertuig. Hebt u een smartphone? Bewaar de download op uw telefoon, zo hebt u ze altijd bij de hand!

verklaring verlenging code 95 Nederlands

verklaring verlenging code 95 Frans

verklaring verlenging code 95 Duits

verklaring verlenging code 95 Engels

verklaring verlenging code 95 Italiaans

verklaring verlenging code 95 Spaans

 

  • Transport Academy