‘Op korte termijn 25 procent minder jonge verkeersdoden mogelijk’

12 januari 2015
Rijopleiding moet anders

De rijopleiding moet dringend anders: een cursus waar toekomstige bestuurders verkeersinzicht krijgen, een basiscursus praktijk voor iedereen en een terugkomdag voor jonge bestuurders om te werken rond rijgedrag en attitude. Dat zegt Jeroen Smeesters, voorzitter van de beroepsvereniging van autorijscholen in De Standaard.

Het buitenland bewijst volgens Smeesters dat een hervormde rijopleiding een belangrijke daling in het aantal jonge verkeersdoden teweeg kan brengen.

België is Europees nog altijd een van de slechtste leerlingen van de klas. Wat jonge verkeersslachtoffers betreft doen alleen Polen, Griekenland en Cyprus het slechter. 2015 is ook slecht begonnen, er zijn al minstens 13 doden op de weg gevallen.

Volgens Smeesters is de rijopleiding in ons land zo slecht omdat veel bestuurders nooit met een professionele rijopleiding in aanraking gekomen. ‘Nieuwe bestuurders worden opgeleid door begeleiders die op hun beurt geen professionele rijopleiding hebben gekregen. Zo nemen generaties van bestuurders elkaars rijstijl over en ook elkaars fouten,’ aldus Smeesters.

Smeesters schat dat op korte termijn in België 25 procent minder jonge verkeersdoden mogelijk moeten zijn.

Bron: De Standaard 05/01/2015